Pezsgőfogyasztás

Néhány jó tanács a pezsgő fogyasztásához

  • A pezsgők közül a brut (extra száraz) és a sec (száraz) típusút általában aperitifnek fogyasztják. A demi sec (félszáraz) pezsgő hal- és franciás ételekhez illik, doux (édes) pedig desszertekhez ajánlható.
  • Bármely pillanat is legyen az, amely pezsgőt kíván, egy finom, jó minőségű szivar tökéletesen illik e hangulat világához.
  • A hagyományosan palackban – klasszikus vagy tradicionális eljárással készült - erjesztett és érlelt pezsgők kitűnő alkalmi és ünnepi italok. A tankpezsgők pedig kellemes frissítők vagy étkezések kísérői.
  • A pezsgő mindkét nem és minden korosztálynak jól áll.
  • A nap bármely órájában fogyasztható.
  • A parafa dugós pezsgőket a borokkal ellentétben mindig állítva kell tárolni, mert a borokénál sokkal magasabb szénsavtartalom nemkívánatos ízeket old ki a parafából.
  • A fehér pezsgők ideális fogyasztási hőmérséklete 4-7 Celsius-fok, a rozé és vörös pezsgőké 7-10 Celsius-fok.
  • A pezsgőt nem szabad mélyhűtőben hűteni, mert nem bírja a hirtelen hőmérséklet-változást. Ha az italt a lehető leggyorsabban kell lehűteni, mozgassuk folyamatosan sóval kevert jégben. A 4-8 °C fogyasztási hőfok biztonságos tartása érdekében a pezsgőspalackot lehetőleg mindig víz és jég keverékével töltött pezsgősvödörbe helyezzük. Vegyük számításba, hogy így a pezsgő tízpercenként kb. 2 °C-ot hűl (a melegebb pezsgő nyitáskor könnyen kilövi a dugót, és az ital kihabzik).
  • Aki szabályosan akar eljárni, 30 percig a pezsgőt jégvödörben kell tartani.
  • A pezsgősvödörből kivéve a palackot hófehér asztalkendővel leszárítjuk, arra is ügyelve, hogy közben ne sértsük meg a pezsgő védjegyének is tekinthető címkét (fontosságát mutatja, hogy a pincér sosem mulasztja el a címke diszkrét bemutatását úgy, hogy a palack alját az asztalkendővel, a nyakát a hüvelyk- és mutatóujjával fogja meg).
  • Könnyebb a pezsgősüveg drótkosarának vagy kengyelének lebontása, és a dugó sem repül ki váratlanul, ha az üveget közben kb. 45 fokos szögben oldalra döntjük. A kupakot körbeszakítva, tekerjük ki a kosarat rögzítő huzal hurokját (ötször), és lazítsuk meg a kosár lábait.
  • Ha a dugó kimozdult, tenyerünkkel szorítsuk le a kupakot, a kosarat, majd mindhármat egyszerre, lehetőleg lassan távolítsuk el. Ha rendben van a palackban a dugó, akkor egyszerre vegyük le a kosarat és borítókupakját. Fogjuk meg egyik kezünkkel a palack testét, a másikkal a dugót úgy, hogy hüvelykujjunk a dugó fölé kerüljön, a többi pedig a palack nyakát szorítsa.
  • Pezsgőt mindig a vendégek körében illik kinyitni, mégpedig hangtalanul, vagy kicsi szisszenéssel. Durrantva kibontani csak az újév köszöntésekor szokás és néhány különlegesen vidám alkalomkor. A pukkanás a legtöbb embert zavarja, másrészt, ha durrantva nyitjuk a pezsgőt, nagyon sok hab, szénsav és ital megy feleslegesen veszendőbe.
  • Ha a dugó nem mozdul, egyik kezünkkel fordítsuk el újra a palackot, most az alját átfogva. Ha így sem érnénk el eredményt, úgy a dugóemelővel segítsük a dugó eltávolítását.
  • Tiszta asztalkendővel töröljük le a palack száját.
  • Ha a dugónak kellemetlen szaga van, akkor az ital is hibás.
  • Szaglással, próbaízleléssel ellenőrizzük, hogy illatában, ízében, szénsavtartalmában, finomságában kifogástalan-e a pezsgő. Ez mindig a vendéglátó kötelessége és joga.
  • A pezsgőket célszerű hosszúkás, keskeny szájú, nyeles vagy flőte formájú pohárba tölteni, hogy vizuális élményben is részesüljön a pezsgőfogyasztó a felfelé gyöngyöző buborékok láttán.
  • A poharakat nem szabad hűteni a pezsgő kitöltése előtt. A pezsgőt – ellentétben a borral – nem ajánlatos a pohárban forgatni, mivel így sok szénsav eltávozik belőle, és veszít finomságából. Ezért a pezsgőspoharakat 5/6-ig is teletölthetjük.
  • A pezsgőspoharakat célszerű kézben fogva úgy megtölteni, hogy a pezsgőspalack felé kb. 60 fokos szögben megdöntjük. Ezáltal a beletöltött pezsgő a pohár oldalán végigcsorogva lényegesen kevesebb szénsavat veszít.
  • Koccintani az első poháremeléskor szokás, s csak azokkal, akik kartávolságban elérhetők. A többiek felé elég a pohár jelképes értékű felemelése.
  • 033 Pincetura
  • 022 Pincetura
  • 061 Pincetura
  • 057 Pincetura
  • 031 Pincetura
  • 027 Pincetura
  • 021 Pincetura
  • 015 Pincetura
  • 059 Pincetura
  • 058 Pincetura
  • 051 Pincetura
  • 037 Pincetura
  • 017 Pincetura
  • 019 Pincetura
  • 007 pincetura
  • 0000RETUS
  • 2012-02-04 14.00.27
  • 033 Pincetura
  • 022 Pincetura
  • 061 Pincetura
  • 057 Pincetura
  • 031 Pincetura
  • 027 Pincetura
  • 021 Pincetura
  • 015 Pincetura
  • 059 Pincetura
  • 058 Pincetura
  • 051 Pincetura
  • 037 Pincetura
  • 017 Pincetura
  • 019 Pincetura
  • 007 pincetura
  • 0000RETUS
  • 2012-02-04 14.00.27