• Túraajánlataim

  Túraajánlataim

  Egyedi városnézés, személyes egyeztetéssel. Pécsi városnézés az Ön igényei szerint.
  Bővebben...
 • Pezsgőpince látogatás

  Pezsgőpince látogatás

  Pécs történelmi belvárosában található a 150 éve alapított, nagy tradíciókkal rendelkező Pezsgőházunk,
  a középkori eredetű, ötszintes, közel 2 km hosszúságú pincerendszerével.
  Bővebben...
 • Segway túrák

  Segway túrák

  Új lehetőség Pécs megismerésére, mely során sok kalandban és kultúrában is részesülünk.
  Bővebben...
 • 1
 • 2
 • 3

Magamról

Pécsi Újság 2014. október 23.

Mindössze három rendszeresen dolgozó idegenvezető maradt Pécsett

Nincs sok örömre oka annak, aki idegenvezető szeretne lenni Pécsett, hacsak maga nem tapossa ki a göröngyös utat a sikerig. De vajon vannak-e még jelentkezők erre a munkára, vagy átalakul a turizmusnak ez az ága is a technika vívmányainak köszönhetően, s a pénzhiány miatt?
Irtózatos ellentmondás, hogy miközben ájultan dicsérik a turisták városunkat, a megkérdezettek egybehangzó véleménye szerint Pécsett mindössze négyhónapos az idegenforgalmi szezon. A tapasztalatok szerint hosszú évek óta csak május-június és szeptember-október nevezhető sikeresnek, a többi hónapban csupán egyéni turisták érkeznek - mondták a szakemberek egybehangzóan munkatársunknak.
A másutt fő hónapoknak számító július, augusztus Pécsett teljesen kiesik, elsősorban a strandolási lehetőségek hiányában. Sem folyó vagy tó, sem egy minőségi strand, de még egy wellness szálloda sincs a Dunántúl legnagyobb városában, pedig országos adatok bizonyítják, hogy újabban a gomba módra szaporodó minőségi wellness szállodák húzzák a magyar turizmust.
Alvári Károly, a legismertebb pécsi idegenforgalmi szakemberek egyike már harmincnégy éve idegenvezető. 2000-től 2013-ig vezette az idegenvezetők egyesületét, melynek munkájában átlagban 35-40 képzett szakember vett részt. Szakmai képviseletet láttak el, magas szintű képzettséggel rendelkeztek, felkészültek voltak, mondja. Mára megváltoztak a körülmények. Bebizonyosodott, von mérleget, hogy nincs szükség erre az egyesületre, mert az egyén sokkal többet el tud érni, önmagát ajánlva, kapcsolatait építve.
"Amennyiben lenne rá helyi kezdeményezés"
Erre jó példa Bartáné Szilágyi Zsuzsanna, aki korán kezdte, így már huszonnégy éve idegenvezető. Egyetemi tanulmányai mellett is vezetett, az utóbbi tíz évben pedig már csak ezzel foglalkozik - három gyermekes anyukaként. Az elmúlt években alapos munkával, lépésről lépésre építette fel saját hírnevét, szállodákkal, egyetemmel, utazási irodákkal ismertette meg a munkáját, sikerrel, nem egyszer elérve azt is, hogy a csoport ajánlotta őt.
Elmondása szerint mindössze hárman vannak Pécsett, akik sokat és rendszeresen dolgoznak az említett négy hónapban.
A Pécsi Tourinform Irodába hetente futnak be helyi idegenvezetést kérő igények, majd ezekből mindössze egy, esetleg kettő realizálódik. Idén a nyár kissé jobban alakult, tudtuk meg, de általában ők is a májust és a szeptembert dicsérik. Véleményük szerint is kevés a mozgósítható fiatal, mert nincs idejük, munka mellett pedig nem vállalható a vezetés.
A fő ok azonban anyagi.
Idegenvezetőként csak mint egyéni vállalkozó dolgozhatnak, s legtöbbször még annyit sem keresnek, hogy a járulékos költségeiket ki tudják fizetni, mert a csoportok elsősorban ezen spórolnak. Ráadásul egyre kevesebb szervezett turista érkezik a városba, s ők is igyekeznek a legminimálisabbra lealkudni az idegenvezetés díját.
Ugyanakkor lehetséges, hogy az audiovizuális vezetések, az okostelefonok korában hamarosan feleslegessé is válnak. Rétegigény lett a jól felkészült, helyismerettel rendelkező idegenvezető.
Miközben a szomszédos Ausztriában például egyéves, helyben végzett tanfolyammal vezethetnek csak a más országból érkezők, s a kamara erőteljesen védi őket, Pécsett viszont lényegében csak az nem vezet, aki nem akar.
Nincs olyan szervezet amely bármit ellenőrizne - országos szinten sem. Bár időként megpróbálják, de nem sok sikerrel, tavaly mindössze egy szabálytalankodót kaptak el. Szabály ugyan van rá, hogy csak regisztrált idegenvezetők dolgozhatnak, de a gyakorlatban ez nem működik.

Hárságyi Margit

 

 

Szilveszteri programajánlatok

Szilágyi ZsuzsannaBartáné Szilágyi Zsuzsanna vagyok, idegenvezető. 1990 óta aktívan részt veszek Pécs, Magyarország és Európa idegenforgalmában. Számtalan turistát kalauzoltam már itthon és külföldön. Ha Ön családjával, csoporttal pécsi túrát tervez vagy idelátogató ismerőseinek szeretné bemutatni a várost, ha csak egy órája van és akkor is, ha több napot is itt töltene, hívjon bizalommal. Kezdjük együtt az ismerkedést, várom egy közös sétára.

 • Pályafutásomat középiskolai tanárként kezdtem egykori gimnáziumomban, ahol az angol és földrajz tanítása mellett az idegenvezetés fakultációt vezethettem.
 • Már magam mögött tudhattam jó pár belvárosi sétát is mikor helyi idegenvezető lettem a Zsolnay Porcelánmanufaktúrában. Magyar és angol nyelvű csoportokkal osztottam meg a Zsolnayak titkait, a gyártási technológia csodáit a nyers masszától a fényesen csillogó kész vázákig. Jelenleg az EKF beruházásainak köszönhetően a megszépült egykori gyár épülete és udvara, mint Zsolnay Kulturális Negyed egyik kedvenc attrakcióim közé tartozik.
 • A gyarapodó csoportokat nem tudtam már a tanítással összeegyeztetni, s váltani kellett. Így lettem független idegenvezető Pécsen. Azt hiszem ez volt életem egyik legjobb döntése, hiszen rátaláltam egy olyan érdekes, kihívásokkal teli és gyönyörű szakmára, mely a vendégeket élményekkel látja el, valamint lehetőséget ad arra, hogy városomat, hazámat az idelátogató vendégek más szemmel nézhessék.
 • Pécs mindig rejteget valami meglepetést: újra látogatható a belváros alatt 5 emelet mélységben a pezsgőgyár pincelabirintusa, ahol a pezsgőkészítéssel és a 150 éves gyár múltjával, jelenével ismertethetem meg a látogatót, s igény szerint a program pezsgőkóstolással is színesíthető.  Igazi pezsgős szakember vált belőlem - bár az első palack kibontásakor egy kicsit elbizonytalanodtam -, de mára imádom a pincét, penészeivel, hangulatával.
 • Felsőfokú idegenforgalmi tanfolyamokon (idegenvezető, idegenforgalmi manager, idegenforgali ügyintéző) oktatok, s igen felemelő érzés, amikor a végzett tanítványaim jönnek velem szembe csoportot vezetve.
 • Szeretek utazni, új embereket megismerni. Így a munkám egyben a hobbim is.  Jó érzés megosztani másokkal a régi idők titkait. 20 éve kísérem kül- és belföldön a legkülönbözőbb érdeklődésű utazókat. Igazán szerencsésnek érzem magam, hiszen utazásaim során lehetőségem volt és van bepillantani számos nemzet hagyományaiba, kultúrájába.
 • Tagja vagyok a Magyarországi valamint a Baranya Megyei Idegenvezetők Szövetségének, a Pécs Turizmus Közhasznú Egyesület elnökségi tagjaként a pécsi és baranyai idegenvezetőket képviselem a régióban, rendszeresen részt veszek szakmai továbbképzéseken, fórumokon.
 • Imádom Pécset, szeretek róla mesélni. Itt születtem, itt tanultam, itt élek. Legszívesebben természetesen Pécs és Baranya megye szépségeit mutatom be vendégeimnek, de szívesen vezetek egyéni és csoportos vendégeket egész Magyarország terültén.

 

     

Tudta, hogy Pécs 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) volt?
Ismeri az UNESCO pécsi világörökség helyszíneit, a római kori festett sírkamrákat?
Látta már Pécs legújabb látnivalóit a Zsolnay Kulturális Negyedben?

Bartáné Szilágyi Zsuzsanna vagyok, szakképzett idegenvezető és tanár. Pécs, Baranya és Magyarország szépségeit, rejtett kincseit fedezzük fel sok helyi és vidéki csoportommal, akár osztálykirándulás vagy üzleti út, baráti és családi túrázás alkalmával. Vendégeim igen nagy lelkesedéssel és érdeklődéssel fogadják a bemutatást, természetesen korcsoportnak megfelelő előadásban és programajánlással. Segítek eligazodni a pécsi szállás és éttermek kavalkádjában is. Kérje ingyenes programajánlatomat!
Városnézéseket, kirándulásokat magyar és angol nyelven vezetem, de kívánság szerint más nyelven dolgozó kollégákat is közvetítek.

Az idei évben a  legkeresettebb túráim:

 • Kedvenc túrám
 • Zsolnay és Pécs túrák
 • Pezsgőpince látogatás
 • Csapatépítő felfedező belvárosi séta
 • Magyarország legdélibb borvidékén

Kiemelt specialitásaim:

 • Céges (csapatépítő) túraajánlatok
 • Gyerek/diákbarát programok
 • Zsolnay Kulturális Negyed bemutatása
 • Szakvezetés a pezsgőpincében
 • VIP vendégek kalauzolása
 • Konferenciák, rendezvények kísérőprogram szervezése, lebonyolítása

Kezdjük együtt az ismerkedést, várom egy közös sétára!

Az igazi referenciám a sok-sok elégedett vendégem.

ITTHON:

 • Több nagyobb eseményen (Játék határok nélkül, Europa Cantat, Folkloriada, 1000 éves a pécsi egyházmegye, EKF programok),
 • különböző kongresszusokon  és konferenciákon(ICEE, IBRO, ISBC, ISSMGE),
 • delegációk és nagykövetek fogadásán (indonéz, török, angol, japán, egyiptomi, fülöp szigeteki, nigériai, kanadai, indiai, vietnámi) vettem részt

Pécs Város, Baranya Megye, Magyar Turizmus Zrt., EKF  és a Zsolnay Porcelánmanufaktura meghívásában.

 • Külöböző irodák, tour operátorok, (Tensi, TTU, Grand Tours, TUI, UNIWORLD, Welcome Touristic, Cityrama, Chemol Travel, Blaguss),
 • városnéző társaságok (Cityrama, Baranya Tourist),
 • szállodák (Hotel Palatinus, Sopianae Hotel, Hotel Árkádia, Adele Hotel, Hotel Kikelet, Hotel Corso, Bagolyvár, Hotel Makár)
 • cégek (Hauni Hungaria, Littke Palace, Zsolnay Porcelánmanufaktúra),
 • hajós programokat szervezők (TTU, Tensi, Kalocsa Gold, OTP Travel, Welcome Touristic, TUI, Blaguss, Gala Tours) valamint a
 • Pécsi Egyházmegyei Programiroda is foglalkoztatnak.

KÜLFÖLDÖN:

Kiutazás terén több éves tapasztalattal és gyakorlattal rendelkezem, Európa majdnem minden országában megfordultam, jártam Távol-Kelettől Amerikáig.  Zarándokutakat vezettem Lordesba és Rómába, olaszországi és skóciai/angliai körutat vittem, s telepített idegenvezetőként Görögországban dolgoztam. Nagy kedvencem Toscana (Olaszo.) és York (NBr.).

 

„Zsuzsi személyében nem csak egy széles műveltséggel rendelkező idegenvezetőt ismerhettünk meg, hanem egy lendületes, lelkes, bájos barátot is, aki a szívünkbe lopta magát, és más alkalmakkor is szeretnénk, ha elkísérne és navigálna bennünket utazásaink során. „

"Zsuzsi egy kiváló idegenvezető, aki többször mutatta már be a várost előkészítős diákjainknak. Mindig kiváló munkát végez, és városvezetései izgalmasak, angolul nehezebben beszélők számára is könnyen követhetőek."
"Ígéretemhez híven írok egy pár sort a kirándulásunk visszhangjáról. Először is azzal kezdem,hogy a csapat valamennyi tagja csak azt emlegette és ecsetelte, hogy milyen kedves, barátságos és mindenben felkészült, zavarba nem hozható. Kimerítő válaszokat kaptak a felmerülő kérdéseikre és olyan szakmai tapasztalatról tett tanúbizonyságot amelyet csak kevesen mondhatnak el magukról. Még egyszer köszönjük azt a sok munkát amit nekünk végzett, és amennyiben még az idők folyamán eljutunk Pécsre, akkor is csak Önre számítunk."

"Kedves Zsuzsi!

Hálásan köszönöm a sorsnak, hogy Te  kísértél  bennünket Pécsett. Nagy tudású, intelligens, kedves humorú, szerény , óriási pécsi szívvel rendelkező idegenvezető  vagy, aki úgy gondolom minden általa vezetett csoportnak teljes mértékben méltán elnyeri tetszését. Kívánunk Neked jó egészséget, sok-sok csoportot - hisz ha jól láttuk ez a munka éltet téged. Csilla este visszajött a kórházból, végigjárta az utat velünk. Jól volt és van. Köszönjük megértő segítségedet."
 
"Kedves Zsuzsi!
Köszönjük a szép pécsi ruccanást, nagyon jól éreztük magunkat, remek élményekkel teli, sűrű nap volt, de este vacsora után a kis borkóstolóval szinte mindenki kipihente magát:-)) Ha a népi bölcsességeknek hinni lehet, akkor bizonyára többször csuklott Zsuzsi vasárnap, mert nagyon sokat emlegettük, Önnél jobb id. vezetőt el sem képzelhettünk volna magunknak. És a mauzóleumhoz vezető úton a találós kérdés szuper ötlet volt! A vasárnap is jól alakult ..."
 
"Kedves Zsuzsi!
Szeretném még egyszer megköszönni a kedvességet, türelmet, a kiváló idegenvezetést, a sok érdekességet. A gyerekek és mi is nagyon jó szívvel gondolunk Rád.
Szeretettel maradok: Rózsa"

"Kedves Zsuzsi! Nagyon-nagyon köszönjük a szombat délutánt, tele van a szívünk Péccsel, és Zsuzsit is nagyon megszerettük! Ádám szerint ez csak egy szép álom volt, és állandóan azt kérdezi, mikor megyünk vissza Pécsre. Ráadásul Hunornak ott esett ki a legelső foga. :-) De a többi diák is elégedetten emlegeti a hétvégét. Egyébként szerencsésen hazaértünk. Szeretettel: Angéla"

 
"Ooh thaanks .. we realy enjoyed our time with you ... Thank you .. you are the best"

 

 

Elérhetőségeim

Bartáné Szilágyi Zsuzsanna
Tel.: +36 30/484-66-35
E-mail: zsuzsanna.szilagyi@guideinfo.hu

HungaryCard elfogadóhely

 10% kedvezmény az idegenvezetés és a Pezsgőpince látogatás árából

Időjárás Pécsett

69°
20°
°F | °C
Mostly Cloudy
Humidity: 64%
Wed
Mostly Cloudy
66 | 77
18 | 25
Thu
Mostly Cloudy
67 | 72
19 | 22
„Messze messze sík terül, hol a káplár sort hív,
messze fontos négy torony, minaret és boltív;
messze füstölgő Mecsek zöld teteje újít,
szemnek nyújtva legalább üde koszorúit.”

Babits Mihály

Emléksorok egy régi pécsi uszodára